AMWatch

Kørte hele landet rundt for at finde den rigtige platformsvirksomhed

Kapitalfonden Adelis satser på såkaldte buy-and-build cases i it-branchen. Det handler om at finde den platformsvirksomhed, der har den stærkeste forretningsmodel og den stærkeste ledelse. Derfra kan man bygge videre med tilkøb. Men man skal være kritisk, siger director i Adelis,Jacob Frandsen.

Det handler om at bygge videre på en virksomhed med stærk ledelse og forretningsmodel, mener Jakob Frandsen fra kapitalfonden Adelis.

Kampen mellem kapitalfonde om de mest attraktive større virksomheder er hård. Derfor går flere af de nordiske kapitalfonde nu efter at købe mellemstore virksomheder, der kan blive platform for konsolidering i en branche. Metoden kaldes buy-and-build cases.

Fordelen er, at kapitalfonden med den rette platformsvirksomhed som udgangspunkt kan opkøbe en række komplementære virksomheder til fornuftige priser og dermed skabe yderligere værdi under konsolideringsprocessen.

Det lyder mere ligetil, end det ofte er.

Jacob Frandsen, director i Adelis Equity Partners, peger på, at en lang række ting skal være på plads for at levere en solid buy-and-build case. Han har selv konkret erfaring med flere cases. Strategien er også bredt anvendt i Adelis, der siden stiftelsen i 2012 har erhvervet 16 platformsvirksomheder og foretaget over 40 tilkøb.

I første omgang er opgaven at finde den helt rigtige platformsvirksomhed med en ledelse, der har en stærk og skalérbar forretningsmodel og kan eksekvere på den. Samtidig skal man på forhånd have overblik over, hvilke virksomheder det er muligt at tilkøbe.

Jacob Frandsen, director, Adelis Equity Partners

Jacob Frandsen har i sommer sammen med partneren Joel Russ eksekveret salget af Adelis’ majoritets-aktiepost i Herning-virksomheden IT Relation til den britiske kapitalfond Hg Capital. 

Virksomheden, der i dag omsætter for mere end 500 mio. kr. og har over 400 medarbejdere, bistår erhvervskunder med outsourcing, hosting og drift af it-systemer. IT-relation foretog i det toårige partnerskab med Adelis seks opkøb af andre danske it-servicevirksomheder, bl.a. konkurrenten Front-Data i Aarhus, Softcom Solutions i København og WWI med hovedsæde i Randers.

"I første omgang er opgaven at finde den helt rigtige platformsvirksomhed med en ledelse, der har en stærk og skalérbar forretningsmodel og kan eksekvere på den. Samtidig skal man på forhånd have overblik over, hvilke virksomheder det er muligt at tilkøbe. Endelig skal man være selektiv i sine valg af opkøbsemner. Virksomhedskulturen i de tilkøbte virksomheder skal kunne passe ind i platformen," siger Jacob Frandsen.

Var en flue på væggen

Inden Jacob Frandsen og Joel Russ fandt frem til IT Relation i Herning som platformsvirksomhed, kørte de Danmark rundt og besøgte mange it-servicefirmaer inden for outsourcing. Idéen til rundturen i Danmark var baseret på Joel Russ’ tidligere erfaringer på det amerikanske marked med buy-and-build inden for outsurcing af it.

"Vi lærte det meste af branchen at kende og kunne på den baggrund se, at der var en konkret buy-and-build case at forfølge, forudsat vi fandt den rigtige platformsvirksomhed med branchens bedste forretningsmodel og stærkeste ledelsesteam. Den fandt vi til sidst i Herning. Her var virksomhedens ledelse ved grundlægger Henrik Kastbjerg flankeret af salgsdirektør Stig Bundgaard og teknisk direktør Anders Kaag meget dygtige til eksekvering af en skalérbar forretningsmodel og havde opbygget en virksomhed med en stærk vinderkultur, og det var afgørende," forklarer Jacob Frandsen.

Eksekveringsevnen afspejlede sig i virksomhedens regnskaber. Men Jacob Frandsen fik også et helt konkret indblik i den som en flue på væggen ved interne møder og møder med kunder. Her oplevede han bl.a. solide kompetencer over for kunderne og medarbejdernes vinderkultur.

Adelis fik mulighed for at købe ca. 60 pct. af IT Relation, mens ledelsen beholdt de sidste 40 pct.

Adelis ønsker at have en aktiemajoritet, så selskabet kan svinge taktstokken, hvis det bliver nødvendigt. Men kapitalfonden lægger meget vægt på, at den eksisterende ledelse er med hele vejen i et partnerskab.

Skal sove trygt, men stå tidligt op

Jacob Frandsen erkender, at prisen på it-virksomheder for øjeblikket er ganske høj. Man taler ofte om tocifrede multipler på driftsindtjeningen. Med disse priser risikerer man at lide et multipeltab ved senere salg, fordi prisudviklingen på virksomhederne lige nu bevæger sig omkring toppunktet.

Han oplever, at sælgerrepræsentanter meget ofte taler om "stærke lederteams" og ikke mindst om "recessionsresistente virksomheder".

Der er stadig god gang i markedet for køb og salg af virksomheder, men det er nu mit indtryk, at markedet er knap så varmt, som det var for bare et års tid siden og med mere realisme.

Jacob Frandsen, director, Adelis Equity Partners

"Der er stadig god gang i markedet for køb og salg af virksomheder, men det er nu mit indtryk, at markedet er knap så varmt, som det var for bare et års tid siden og med mere realisme."

Jacob Frandsen vurderer, at der er flere gode buy-and-build cases i Danmark i øjeblikket, selv om priserne kan være høje.

For Adelis gælder det om ved selve købet af platformsvirksomheden at sælge sine egne kompetencer ind – specielt branchekundskab og erfaring samt håndværket ved køb og salg af virksomheder. Samtidig reduceres investeringen relativt, fordi Adelis ikke ønsker at købe virksomhederne 100 pct.

"Vi har flere gange været i konkurrenceprægede opkøbsprocesser, hvor vores branchekundskab og erfaring med buy-and-build blev udslagsgivende i valget af os som ejerlederens fremtidige partner," siger Jacob Frandsen.

Adelis har i visse tilfælde den praksis, at selve platformsvirksomheden gældsættes relativt lavt. Gældsætningen af virksomheden sker til gengæld i takt med tilkøb af andre virksomheder. Det giver mere fleksibilitet, hvis opkøbsmulighederne viser sig at være sværere at realisere end forventet.

"Vi har relativt meget egenkapital til at begynde med, og siden kommer gælden ind, når vi laver opkøb, og presset øges. Vi plejer at formulere det sådan, at man skal kunne sove trygt om natten, men samtidig være parat til at stå tidligt op om morgenen."

Lav indgangstærskel

Adelis' nyeste buy-and-build case i Danmark er Søgemedier i Aarhus med grundlægger Allan Damborg i spidsen.

Der er tale om en platformsvirksomhed, der kan danne udgangspunkt for en konsolidering af markedet for online marketing i Norden, hvor mange små bureauer byder sig til med rådgivning om og måling af virksomhedernes tilstedeværelse og annoncering på Google, Facebook og andre sociale medier.

"Det er et område, hvor indgangstærsklen for at komme ind i branchen er relativt lav, men hvor eksekvering er afgørende, ligesom den har været det inden for it-outsourcing," siger Jacob Frandsen.

Adelis overtog aktiemajoriteten i Søgemedier tilbage i januar 2018 og har siden da foretaget fem tilkøb - heraf tre i Danmark, et i Sverige og senest et i Finland. Søgemedier-gruppen omsætter i dag for mere end 200 mio. kr.

More from AMWatch

New paper slams model portfolio boom for conflict of interest

So-called model portfolios -- off-the-shelf investment strategies often comprising bundles of ETFs -- are ridden with conflicts of interest, according a trio of academics, including Associate Professor from the Norwegian School of Economics Nataliya Gerasimova.

Related articles

Latest news

Jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Latest news from EnergyWatch

Latest news from ShippingWatch