AMWatch

Vækstfonden på vej med flere penge til business angels

Sonderinger indledt med den europæiske investeringsbank om fordobling af midler til fond, der matcher danske business angels' investeringer. De første 70 mio. kr. er allerede placeret – efter aftaler med fire kendte engle.

Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden | Photo: Væktsfonden, PR

Vækstfonden har indledt sonderinger med den Europæiske Investerings Fond (EIF), der er underlagt den Europæiske Investeringsank, om at fordoble kapitalen i den business-engel-matchingsfond, som Vækstfonden og EIF oprettede i 2016. Den har i dag 200 mio. kr. i kapital – 100 fra EIF og 100 fra Vækstfonden.

Målet er, at fonden skal nå op på 400 mio. kr. 

Den nuværende kapital ventes at være fuldt investeret relativt hurtigt. Allerede nu har Business-Angel Matchningsfonden indgået aftaler med fire kendte danske business-engle om investeringer for 70 mio. kr. Ifølge Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden, er der en fin pipeline af stærke investeringer sammen med andre businessengle.

Desuden kan Vækstfonden næste år ventes at få tilført yderligere midler til matching af business-engles investeringer, når de fire små statslige innovationsmiljøer i universitetsbyerne nedlægges som led i regeringens erhvervsfremmereform. Opgaven med at spinne virksomheder ud af universitetsmiljøerne overlades nemlig nu delvis til Vækstfonden.

De fire engle, som der er indgået aftaler med, er Stig Hølledig, Ole Skov, Steen Ulf Jensen og senest Torben Frigaard Rasmussen, stifter og udvikler af ERP-producenten Economics, som han solgte for en del år siden for et stort to cifret mio-beløb.

Frigaard Rasmussen har senest været bestyrelsesformand i MIR, Morbile Industrial Robots. Odense-virksomheden blev i april solgt til amerikanske Teradyne for 1,7 mia. kr.

Rejsen vigtigere end destinationen

MIR havde  en omsætning på 70 mio. kr. og et overskud på 4 mio. kr. i sidste regnskabsår, så prisen på virksomheden nåede op på intet mindre end 420 gange MIR's nuværende EBIDA.

Torben Frigaard agter at investere mere i iværksættervirksomheder for de midler, som han selv har fået på bogen. Han investerede på et tidspunkt i MIR og fik omkring 10 pct. af aktierne.

Som business-engel lægger han vægt på at kunne gøre en reel forskel for de virksomheder, han investerer i.

Han siger selv, at destinationen ikke er så vigtig, som den rejse han er på sammen med porteføljevirksomheden.

 

More from AMWatch

Norway has the fastest growing investment fund market in Europe

So far in 2021, Norway has experienced massive inflows to its investment fund markets, beating former records. The pandemic and different government initiatives have resulted in an increased savings rate. Data also show that market shares are shifting among Norwegian fund managers.

Latest news

Jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Latest news from EnergyWatch

Latest news from ShippingWatch