AMWatch

Business angels: Sådan skærpes investeringslysten

Debat: Formandskabet i Danish Business Angels har seks konkrete forslag, der vil kunne lede flere risikofyldte investeringer til danske startups og mindre virksomheder.

Photo: Colourbox

Investeringerne triller stille og roligt uden om det store vækstlag af danske smv’er. Det påpegede direktøren i Forsikring & Pension, Per Bremer Rasmussen, i Børsen torsdag. Han understreger, at det kræver politisk handling, hvis det skal være mere attraktivt at investere i danske smv’er.

Penge flyder som regel derhen, hvor de giver størst afkast i forhold til risiko, og derfor når de desværre alt for sjældent hen til de danske smv’er, der, som Bremer Rasmussen fremhæver, ellers står for to tredjedele af beskæftigelsen i Danmark.

Derfor er det nødvendigt, at politikerne tager skeen i den anden hånd, skifter den ud med en skovl og begynder at grave kanaler, der kan lede de mere risikofyldte investeringer hen til danske smv’er og startups.

Et vigtigt spadestik handler om teknologi og digitalisering. Der er enorme produktivitetsmuligheder, hvis smv’erne kan hoppe med på den teknologiske vækstbølge. En undersøgelse fra december 2017 fra FSR viser, at adgang til kapital og rådgivning ligger på topfire over smv’ernes største barrierer for at "gå digitalt". Der er altså ikke bare brug for penge, der er brug for "kloge" penge.

Seks konkrete anvisninger

Vi vil gerne gribe Per Bremers Rasmussens bold og give vores konkrete anvisninger på seks kanaler, der kan graves:

– Let aktieskatten til nordisk niveau: 30 pct.

– Forøg størrelsen af investorfradraget til en øvre grænse på 1,5 mio. kr., som iværksætterpanelets formand, Tommy Ahlers (V), også foreslog, før han blev minister.

– Afskaf iværksætterskatten.

– Indfør straksafskrivninger ved investeringer i digitalt isenkram op til en vis beløbsgrænse.

– Genindfør syndikeringslånene med en tabsramme for investeringer målrettet virksomheders tidlige opstartsfase.

– Lav en hurtigere indfasning af stigning i beløbsgrænsen for den kommende aktiesparekonto.

Så skal den kloge og risikovillige kapital nok flyde i retning mod smv’erne.

More from AMWatch

Norway has the fastest growing investment fund market in Europe

So far in 2021, Norway has experienced massive inflows to its investment fund markets, beating former records. The pandemic and different government initiatives have resulted in an increased savings rate. Data also show that market shares are shifting among Norwegian fund managers.

Latest news

Jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Latest news from EnergyWatch

Latest news from ShippingWatch